Gösen i köket

Filéa gös. Gös är en bra förstafisk om man vill lära sig att skära egna filéer. På gösen är det lätt att få med sig filén utan småben och svinn.

Gå till beskrivning

Rimmad gös. Det är alltid bra att rimma fisken lätt, både inför stekning och kokning. Dels för sältan, dels för att göra fisken fastare och saftigare. Lägg gärna med kryddor i rimningslagen, exempelvis dill, alger eller citronskal.

Gå till receptet

Grilla och stek gös. För att få en riktigt fin grill- eller stekyta, torka av gösen ordentligt först oavsett om du ska steka filéer, har rimmat eller bara sköljt fisken. Torr fisk fastnar inte lika lätt på grillen eller i pannan. Steker du fisken med skinnet på ger ett torrt skinn också mycket bättre resultat.

Gå till receptet

Gravad gös. Gös är nästan ännu godare att grava än lax. Se fram emot en len och mör fisk med väldigt fin smak. Vad den ska smaka? Citron, dill, vitpeppar och enbär är ett förslag. Börja där, och låt dina egna smaklökar ta dig vidare.

 

Gå till receptet

Inkokt gös. Vi är vana vid inkokt lax, men inkokt gös blir mer spännande med härlig vinägersmak. Om du vill förbereda går det att koka in fisken i förväg och förvara den i lagen. Tänk bara på att ta fram den i tid så att den inte blir för kall.

Gå till receptet

Rå gös. Gösen gör sig utmärkt rå, som sashimi eller sushi. Skiva fisken tunt – men inte för tunt, det är trevligt att ha något att bita i – och lägg upp den på ett fat. Stänk lite soja över och strimla rättika, gurka och morot att äta till. Blir ni fler är det bara att plocka fram en gaffel till. Och skiva upp lite mer gös.

 

”Att skiva rå fisk kräver inga förkunskaper.”
Stefan Ekengren, köksmästare på Hantverket i Stockholm

Gös i paket. Förr kunde man bli serverad mat med ”kapprock”, lagad i ett ihopvikt smörpapper. Här får gösen dela paket med potatis, rödlök, ägg, gräslök, dill och brynt smör. Gör ett paket per person och låt alla öppna själva så att de får känna doften när de öppnar. Vilken present.

Gå till receptet