Filea gös

Ta ur gös: Anta att du har en hel gös. Förhoppningsvis är den inte helt nyfångad utan har fått ligga en eller två dagar på rygg. Då gör enzymer från magen att köttet blir fastare. Innan du gör något med den, som att filea den eller fylla den med massor av örter och lägga den på grillen, behöver du ta ur gösen.

  1. Skölj av fisken ordentligt.
  2. Skär bort fenorna.
  3. Skär upp gösen längs buken och låt mage-tarmpaketet ramla ut.
  4. Skölj fisken invändigt också.

Om du vill låta huvud och stjärt vara kvar är en smaksak.

Fjälla gös: Ska du tillaga gösen med skinnet på behöver du fjälla den först. Har du möjlighet att få en fiskare eller någon i fiskdisken att göra det åt dig, ta chansen. Fjällen har en tendens att sprida sig över hela köket.

Filea gös: Gös är en bra förstafisk om man vill lära sig att skära egna filéer. På gösen är det lätt att få med sig filén utan småben och svinn.

  1. Lägg ett snitt innanför gälarna, snett in mot huvudet.
  2. Dra kniven från ryggen in mot ryggbenet.
  3. Skär i ett långt drag från gälarna längs med ryggsnittet intill ryggbenet hela vägen till stjärtfenan. Filén är fri!
  4. Byxa filén med två snitt intill bukbenet så att småbenen försvinner.
  5. Om filén ska vara skinnfri, byxa bara själva fiskköttet och låt benen försvinna med skinnet.